Kaip išsirinkti snieglentės apkaustus?

Snieglentės apkaustai yra pagrindinė jungtis su lenta, tad nuo lankstumo priklausys kaip valdosi snieglentė.

Įrašo autorius Arnas Kiškys, IG @snowphile

* Jeigu jau turite batus, labai rekomenduočiau nepirkti apkaustų, kurių negalite pamatuoti ant batų, nebent tai būtų to paties gamintojo. Nerekomenduoju todėl, kad skirtingi gamintojų batai yra skirtingo profilio – t.y. to pačio pėdos dydžio batai gali būti skirtingo pločio ar ilgio, todėl vieni batai gali tilpti į M dydžio apkaustus, kitiems batams apkaustai gali būti per maži ir atvirkščiai.

1. Apkaustų Tipai

Taip pat kaip ir snieglentės, apkaustai yra skirstomi i šias pagrindines kategorijas (vieni apkaustai gali apimti kelias):

  • All-mountain – skirti “visam kalnui”, kurie iš esmės sukurti, tam, kad kuo efektyviau būtų panaudojamos visuose slidinėjimo tipuose. Tinkantys tiems, kurie nori universalių apkaustų, skirtų čiuožinėti įvairiose vietose arba tiems, kurie dar nežino ko nori tiksliai šiame sporte.
  • Freestyle – šie apkaustai skirtos važinėti ir atlikti triukus parkuose/gatvėse nuo spirtuvų ir ant įvairių objektų (jib’inti ant dėžių, vamzdžių, turėklų ir t.t.).
  • Freeride – apkaustų rūšis skirta leistis greitai ir stabiliai trasose ir už jų ribų.
  • Powder – vieninteliam ir nepakartojamam puriam sniegui.
  • Splitboard – per puse perskiriamų lentų apkaustai, kurių pagalba galima lengviau lipti į kalnus už trasų ribų. Bet apie juos čia nerašysiu.

2. Snieglentės apkaustai – Lankstumas

Snieglentės apkaustai yra pagrindinė jungtis su lenta, tad nuo lankstumo priklausys kaip valdosi snieglentė. Mėgstantiems greitį, labai svarbu, kad kiekvienas jų judesys būtų iškart perduodamas į lentą, o tie kas raižo ratus parke, ypač ant figūrų, atlieka tam tikrus judesius, kad tobulintų savo čiuožinėjimo stilių (Gražiai atrodytų ar išsiskirtu iš kitų atliekant triukus). Tad natūralu, kad skirtingoms veikloms reikia skirtingų apkaustų:

  • Kieti – reiškia 100% kontrolę ir priklausomybę nuo Jūsų, šie apkaustai nedraugauja su klaidomis, bet draugauja su greičiu. Kaip ir kieta snieglentė, kieti apkaustai bus ženkliai stabilesni didesniuose greičiuose, jie išlaikys norima lentos poziciją per kupstus ar minkštą sniegą, tol kol jūs panorėsite kitaip. Jie Jūsų atliktus veiksmus tą pačią akimirką perduos į lentą, kas yra naudinga norint atlikti agresyvius, stačius posūkius ar kitus panašius veiksmus, tačiau jei Jūs prarasite pusiausvyrą ar kontrolę, lenta tiesiogiai seks Jūsų kūno judesius, ko pasėkoje, galite nemaloniai nukristi.
  • Minkšti – šie apkaustai duoda laisvumo. Jie yra ženkliai žaismingesni ir leidžia laisviau judėti kojoms. Tai yra naudinga norint pačiupti lentą pašokus į orą, ar norint stipriai pasvirti į šoną atskirai nuo lentos čiuožiant ant figūrų. Tačiau priešingai nuo kietų apkaustų, Jums atlikus tam tikrus veiksmus, šie apkaustai turi patys palinkti ir tik tada jie perduos tą judesį į lentą. Jie nėra tokie jautrūs, tad nėra labai tinkami agresyviam lentos valdymui, bet suteikia galimybę Jums pasitaisyti padarius klaidą.
  • Vidutiniai – tarp to ir to. Nežinantiems dar ko tiksliai nori, arba viską darantiems, kurie nenori turėti kelių apkaustų.

Apkaustų lankstumas gali priklausyti nuo medžiagų kietumo ir nuo tvirtinimo diržų pločio.

3. Snieglentės apkaustai – Užsegimas

Yra 3 pagrindiniai užsegimo tipai, kiekvienas iš jų turi savo privalumus ir minusus.

  • Strap in – ko gero, populiariausias užsegimo tipas, kuris prisitvirtina dirželių virš bato pagalba.
    + Lengva sureguliuot, gali reguliuoti užveržimo stiprumą, mažiau dalių, kurios gali sulūžti, lengva užsidėti pusnyse ar sėdint.
    – Truputį lėčiau užsisega nei kiti, sunkiau sugraibyti užsisekti su pirštinėmis.
  • Rear entry – ne taip dažnai sutinkami apkaustai, bet taip pat gerai žinomi. Apkausto highback’as (atlošas) atsilenkia atgal.
    + Greitai užsisega, lengva užsegt su pirštinėmis, netabaluoja diržai čiuožiant viena prisekta koja.
    – Sunku sureguliuoti pagal batą, sunku užsidėti atsisėdus, dar sunkiau užsidėti pusnyse, daugiau dalių, kurios gali lūžti, sunku iškrapštyt sniegą ir ledukus, lengva užsidėti klupint.
  • Step on – po truputį populiarėjantis užsegimo tipas. Batas įsitvirtina į apkaustus fiksatorių, pačiame bate ir apkauste pagalba.
    + Greitai užsisega, lengvesni nei kiti, nereikia liesti rankomis.
    – Tinka tik su specialiais batais, reikia nukrapštyti visus ledus ir sniegus tam, kad batas įsitvirtintų, įstrigus pusnyse užsidėti bus sunkiau.

Jei batai tinka apkaustams, arba apkaustai batams (kalbant apie strap in ir rear entry), tai užsegimo tipas yra tiesiog skonio ir patogumo reikalas.

4. Snieglentės apkaustai – Tvirtinimo tipas

Kadangi yra kompanijų, kurios mėgsta turėti savo atskirus standartus (Burton), todėl perkant apkaustus reikia įsitikinti, kad jie prisisuks prie turimos/norimos lentos:

  • 4×4 ir 4×2 – tai yra patys įprasčiausi ir populiariausi skylių išdėstymai snieglenčių industrijoje. Šie skaičiai įvardija kokiu atstumu centimetrais yra išdėstytos skylės. Praktiškai visus apkaustus, apart Burton EST, galima pritvirtinti prie 4×2 ir šis skylių išsidėstymas taip pat leidžia šiek tiek tiksliau parinkti atstumą tarp apkaustų. 4×4 skylių tipas netinkamas apkaustams su MINI diskais ir Burton EST, tačiau tinkamas įprasto dydžio diskams. *Skirtumas tarp MINI ir normalaus disko prisegtas nuotraukoje.
  • Burton 3D – nebegaminamas skylių išdėstymas, bet jeigu netyčia papultų tokia lenta, būtina atkreipti dėmesį ar Jūsų apkaustai gali prisisukti į tokias skylės.
  • Burton kanalas – šis tvirtinimas egzistuoja tik Burton lentose, jis leidžia pasirinkti plotį tarp apkaustų milimetrų tikslumu. Burton EST apkaustai gali būti naudojami tik su šio tvirtinimo lentomis. Nors ir kiti populiarieji gamintojai jau prisitaikė prie kanalo sistemos, prieš perkant apkaustus rekomenduoju pasidomėti ar juos galima pritvirtinti prie šios lentos, ar gal reikia specialių, atskirų tvirtinimo lėkštučių.

Tai iš ėsmės, jei Jūsų lenta ne Burton, Jums tiks bet kokie snieglentės apkaustai (Išskyrus Burton EST), tačiau jei turite ar planuojate įsigyti Burton lentą, Jums derėtų pasidomėti ar apkaustai galės būti pritvirtinti prie kanalo sistemos. Kaip ačiū arba jei norite sužinoti kada parašysiu kitą informacinį tekstą, ar šiaip pamatyti ką aš veikiu žiemą (ar su kitomis lentomis vasarą), galite mane sekti facebook’e arba www.instagram.com/snowphile/ Patarimus kaip išsirinkti tinkamą snieglentę skaitykite čia, o apie batus – čia.