Pirmą kartą kalnuose: ką privalu žinoti ir kaip tinkamai pasiruošti?

Pirmą kartą vykstant į kalnus gali būti nedrąsu ir kilti daugybė klausimų: ar mokėsiu slidinėti kalnų trasose, į ką kreiptis dėl įrangos ir kaip rasti visą reikalingą informaciją… Tačiau patyrę snowcamp.lt slidininkai ir snieglentininkai dalijasi penkiais praktiniais patarimais, kurie pravers pirmą kartą vykstant į išsvajotuosius kalnus. 

  1. Slidinėjimo centrai – kiekvieno įgūdžiams

Dažnai prieš pirmąją kelionę nerimaujama, kaip pavyks slidinėti kalnuose. Tačiau tiesa ta, kad visi didieji slidinėjimo centrai yra pritaikyti tiek naujokams, tiek ir pažengusiems slidininkams ar snieglentininkams. Visuose slidinėjimo kurortuose dirba ir patyrę instruktoriai, su kurių pagalba slidinėjimo atostogų metu galėsite mokytis bei tobulėti. 

  1. Kaip pasirinkti slidinėjimo inventorių?

Pradėjus slidinėti snieglentė, slidės, apsaugos, šalmas, slidinėjimo apranga ir specialūs batai paprastai būna nuomojami. Jei slidinėti patiko ir jau planuojama kelionė į kalnus, paprastai svarstoma, ar verta įsigyti savo inventorių, o galbūt geriau viską nuomotis? Kaip išsirinkti snieglentę visą reikiamą gidą rasite čia.

Patyrę keliautojai pataria pagalvoti, ar šis sportas tikrai patinka ir juo bus užsiimama dažniau nei kasmet savaitę kalnuose. Jei ketinate slidinėti dažniau, tuomet snieglentė ar slidės bei kartu reikalingi slidinėjimo batai, šalmas, apranga ir apsaugos bus puiki investicija. Tuo tarpu nuomojantis inventorių reikia laiko prie jo priprasti, pasirūpinti tinkamu pakavimu skrendant lėktuvu. Vykstant į kalnus ir nenorint investuoti į inventorių reikėtų pasidomėti, ar į kelionės kainą yra įtrauktas ir sportinis bagažas. Jei viskas įtraukta – Lietuvoje įrangos nuoma kainuos pigiau nei slidinėjimo kurorte.

  1. Į trasas – ryte

Anksti ryte slidinėjimo trasos ne tik būna šviežiai paruoštos slidinėjimui, bet ir jose nesutiksite daug žmonių, tad pajausite malonumą bent keletą kartų nusileisdami visiškai tuščia trasa ar kartu su savo draugų kompanija. Jei tobulėjate ir ketinate čiuožti ar slidinėti ne tik pradedančiųjų trasa, rytas taip pat puikus metas iščiuožti bei pasipraktikuoti. 

  1. Aprangos paruošimas kitai dienai

Retas naujokas žino, kaip tinkamai paruošti slidinėjimo aprangą kitai dienai. Tačiau tiesa ta, kad šlapi slidinėjimo batai ar apranga gali sugadinti ir puikią dieną kalnuose. Svarbu viską tinkamai išdžiovinti, o slidinėjimo batus atskirti nuo vidpadžių, todėl neškitės juos į viešbučio kambarį ar pasinaudokite viešbučiuose esančiais slidinėjimo kambariais (angl. ski room). 

  1. Su kompanija slidinėti drąsiau

Kurdami snowcamp.lt bendruomenę žinojome, jog norime žmones supažindinti ne tik su kalnais ir parodyti tikrąjį slidinėjimo malonumą, tačiau ir suburti tuos, kuriems nesvetimas geras laikas. Patirtis rodo, kad pirmieji kartai vykstant slidinėti į kalnus būna kur kas sklandesni ir smagesni vykstant kartu su didesne kompanija. Taip ne tik visada rasite savo lygio slidininkų, su kuriais bus paprasčiau tobulėti, tačiau ir gerai praleisite laiką po slidinėjimo dienos ar net susirasite naujų draugų.