Kaip išsirinkti snieglentės batus?

Įrašo autorius Arnas Kiškys, IG @snowphile

Snieglentės batai galimai svarbiausia įrangos dalis, kadangi jei jie nėra tinkami, Jūs negalėsite užtikrintai valdyti savo snieglentės arba dėl nepatogumo ir skausmo Jūsų laikas ant kalno gali būti ženkliai sutrumpintas. Tai yra ta įrangos dalis, kurią, turint galimybę, rekomenduoju pirkti naują, kadangi dauguma modernių snieglenčių batų dėvint susiformuoja aplink Jūsų pėdą. Kaip ir visuomet, šiame įraše atkreipsiu dėmesį į svarbiausias dalis renkantis tinkamus batus.

* Jeigu jau turite apkaustus, svarbu, kad prieš pirkdami batus pamatuotumėte kaip jie tinka Jūsų apkaustams. Kadangi skirtingi gamintojai gamina skirtingas apkaustų ir batų formas bei dydžius, batai gali netinkamai tilpti į apkaustus dėl ko jie greičiau nusidėvės arba neigiamai įtakos Jūsų čiuožimą. Tinkamai sureguliavus apkaustus, bato kulnai ir pirštai neturėtų išlįsti daugiau nei keletas centimetrų už apkausto, taip pat, batai neturėtų būti laisvi pilnai užsiveržus apkausto tvirtinimus ir neturėtų sunkiai (per jėgą) įsistatyti į apkaustą.

**Neklausykite draugų ir įvairių dėdžių bei tetų, kurie sako, kad snieglenčių batus reikia pirkti didesnius ir panašiai. Būtų idealu, jei Jūs tiesiog galėtumėte juos pasimatuoti su savo slidinėjimo kojinėmis. Nors ir batų dydis skaičiumi gali būti vienodas (pvz. Eu 40) vienų gamintojų batai gali būt per dideli Jums, o kiti per maži ar kaip tik.

1. TINKAMAS snieglentės BATŲ DYDIS

Kaip ir minėjau ankščiau, labai svarbu, kad snieglentės batai būtų patogūs ir gerai tiktų Jūsų pėdai. Jie ne tik prisideda prie lentos valdymo, bet ir nuima dalį krūvio nuo Jūsų kojų, kas gali padėti išvengti traumų.

Jei batai bus per dideli, Jūsų koja judės bato viduje tad negalėsite tinkamai suvaldyti savo lentos. Jei batai bus per maži arba neatitiks Jūsų pėdos formos, čiuožiant jie gali stipriai nuspausti jūsų pėdą todėl dėl skausmo arba dėl kraujotakos trūkumo pėdose (dėl ko nušąla pėdos) Jūs išbūsite ant kalno ženkliai mažiau nei norėtumėte.

Esminiai dalykai matuojantis batus: užsidėjus batus ir tinkamai juos susiveržus, turėtumėte švelniai pirštų galais jausti bato priekį. Bandant pasistiebti, kulnai turėtų nejudėti ir nesikilnoti, o blauzda neturėtų visiškai laisvai judėti bato viršuje.

Deja, bet kartais būna, kad nors ir pasimatavus batus, jie atrodo tinkami, tačiau užsikėlus ant kalno jie sukelia problemų:

  • Jei snieglentės batai per laisvi/kilnojasi kulnas – tai galite pabandyti išspręsti nusipirkdami kitus vidpadžius arba specialius kulnų “pakelėjus”.
  • Jei spaudžia/skauda/tirpsta pėdos – daugelis aukštesnės klasės batų turi specialius vidbačius, kurie gali susiformuoti pagal Jūsų pėdą nuo kūno šilumos (moldable) arba įkaitinus specialiais fenais (heat moldable, tai su naujais batais galima atlikti, kai kuriose parduotuvėse, kuriose prekiaujama slidinėjimo įranga). Jei vidbačiai susiformuos gerai, kojų skausmas potencialiai dings po kelių sesijų. Taip pat, visi batai po kurio laiko (kelių dienų iki kelių savaičių naudojimo)“prasilaužia” ir suminkštėja, dėl to jie gali nustoti taip stipriai spausti Jūsų pėdas. Trečias sprendimo būdas būtų tinkamai sureguliuoti apkaustus arba pakeisti jų laipsnius bei plotį. Dar galite pabandyti pasikeisti į aukštesnės klasės vidpadį, kuris geriau prisitaikys prie jūsų kojos. Jei šie sprendimo būdai Jums nepadeda, tada, deja, gali tekti ieškoti kitokių batų, apkaustų arba pėdų.

Jei šie sprendimo būdai Jums nepadeda, tada, deja, gali tekti ieškoti kitokių batų, apkaustų arba pėdų.

Man taip pat būna skauda pėdos, ypač sezono pradžioje, tačiau su laiku kojų raumenys pripranta prie krūvio ir tai praeina.

2. Snieglenčių BATŲ TIPAI

Taip pat kaip snieglentės bei apkaustai, batai gali būti skirstomi i šias pagrindines kategorijas (vieni batai gali apimti kelias):

  • All-mountain – skirti “visam kalnui”, kurie iš esmės sukurti, tam, kad kuo efektyviau būtų panaudojamos visuose slidinėjimo tipuose. Tinkantys tiems, kurie nori universalių batų, skirtų čiuožinėti įvairiose vietose arba tiems, kurie dar nežino ko nori tiksliai šiame sporte.
  • Freestyle – šie batai skirtos važinėti ir atlikti triukus parkuose/gatvėse nuo spirtuvų ir ant įvairių objektų (jib’inti ant dėžių, vamzdžių, turėklų ir t.t.).
  • Freeride – batų rūšis skirta leistis greitai ir stabiliai trasose ir už jų ribų.
  • Powder/Backcountry – vieninteliam ir nepakartojamam puriam sniegui.
  • Alpine – tai kieti batai, kurie atrodo kaip slidininko ir naudojami su spec. Apkaustais carving’ui skirtoms lentoms.

3. Snieglentės batai – LANKSTUMAS

Čia per daug neišsiplėsiu, kadangi principas panašus kaip ir perkant apkaustus ar snieglentę (ir abu detaliai aprašiau):

  • Minkšti snieglentės batai – daugiau laisvės, lengviau atleidžia klaidas, bet tam tikrose situacijose sukels nestabilumą.
  • Kieti – daugiau stabilumo, ypač didesniais greičiais, geriau snieglentė reaguos į jūsų judesius, tačiau kur kas didesnė tikimybė, kad atlikus netinkamą veiksmą griūsite.
  • Vidutiniai – tarp to ir to.

4. UŽVERŽIMO TIPAS

Visi užveržimo tipai turi savų pliusų ir minusų, tad kaip ir su apkaustais, kokį pasirinksite bus tiesiog Jūsų skonio reikalas.

  • Boa – ratukai, kurie įtempia troselius. Pigesniuose batuose būna po vieną, brangesniuose po 2, kurie priveržia apatinę ir viršutinę bato dalį ir ženkliai tvirčiau laiko koją nei 1.

+ Lengva užsiveržti ir atlaisvinti, greita, Boa taikoma viso gyvenimo garantija, lengva pasikeisti pačiam.
Nudilę mėgsta atsilaisvinti, jei sugenda kelionėje, gali būti problematiška surasti detalių, dėl ko galbūt prarasite laiko nebūdami ant kalno.

  • Speed lace – užtempiamos virvutės, kurios užsifiksuoja ir laiko batą užveržtą.

+ Lengva ir greita.
Mėgsta atsipalaiduot, nutrūkus gali būti keblumų pasikeist.

  • Raišteliai

+ Ko gero, laikys geriausiai ir ilgiausiai iš visų, lengva pasikeist ar atrasti naujų nutrūkus.
Lėtai varstosi, reikia daug jėgų užsiveržti gerai.

Mano nuomone paprasti raišteliai yra geriausias ir patikimiausias užvarstymo būdas, tačiau vaikams ar fiziškai silpnesniems žmonėms gali būti keblumų juos užsiveržti tinkamai, todėl kiti užveržimo būdai gali būt tinkamesni.

SVARBIAUSIA – GERIAUSI SNIEGLENTĖS BATAI YRA NE TIE, KURIE DAUGIAUSIA KAINUOJA, O TIE, KURIE YRA JUMS PATOGIAUSI IR TIKSLIAUSIAI SUTVIRTINA PĖDAS

Jei jau turite batus, spauskite čia, kad išsirinktumėte snieglentę ir čia, kad išsirinktumėte tinkamus apkaustus.